Harmónia fejlődés logo
Tudatos önfejlesztés által eljutunk belső harmóniánkhoz.

Alkotásaimról

Rajzaim születéséről

 

Illés Irén - harmónia fejlődés
Előzmény: hatalmába kerít valami varázslatos érzés, amely határozottan az eszközök kézbevételére inspirál. Mintha tudattalanul vonzana magához valami kifejezési vágy. Ezután csak megy a kezem, magától, megállás, gondolkodás nélkül. Amikor előre kigondoltság, megfontoltság, cél nélkül, csak úgy viszi a kezemet valaki, vagy valami, és engedem, hogy vezessen, amikor azt érzem, hogy megkönnyebbültem, mert kiadhattam magamból valamit, ill. átment rajtam valami, ekkor jönnek létre az “igazi” alkotásaim.

Ezekre magam is rácsodálkozom egy-egy rajz elkészültekor. Ilyenkor meglepetéseim, felismeréseim gyakoriak. Ilyenkor gyorsan, szinte kilökődik belőlem az, ami megjelenik a lapon. Együtt áramlok azzal, ami visz. Ilyenkor kifejezésre jut valami, amit elkezdek felfedezni, kinyitni: Ugyan melyik részemről, érzésemről, érzékelésemről szólhat? Arról mit árul el nekem? Általában találkozom magammal ezek kapcsán.

Gyakran óriási fejlődési lehetőség rejlik egy – egy rajzomban számomra.

Tanult technikai kidolgozástól mentesen, mindig azzal az eszközzel alkotok, ami a legközelebb van hozzám, az aktuális helyzetben, amikor rajzolnom kell. Ilyenkor egy toll, filc, színes, vagy ceruza, esetleg festék is előfordul az alkalmazott eszközök között.

Amikor magamtól, tudatos döntéstől, elhatározástól vezérelten rajzolok valamit, nem sikerül igazán jól. Ekkor sokat gondolkodom és dolgozgatok rajta. Akkor munkának élem meg azt, amit csinálok.
A végén elmarad a megkönnyebbülés, a megelégedettség érzése. Akkor az elvárásaimnak való megfeleléssel kell szembenéznem, ami nem minden esetben kielégítő számomra.

Illés Irén - harmónia fejlődés
Mindig valamilyen mély érzelmi töltéssel bír az éppen aktuális kép.
Amikor harmonikus, kiegyensúlyozott vagyok, akkor hasonló vonalvezetéseim nem adnak új kihívást. Mások számára, esztétikai élménynek sikeresek.
Valamilyen érzelmi eltolódás, kilengés szükséges ahhoz, hogy valami újszerű, érdekes, felfedezésre méltó kikívánkozzék belőlem. Előfordul kíváncsiság, izgatottság, egy – egy eseménnyel kapcsolatban, ami a témát sugallja.

Évtizedek óta gyűjtöm ezeket az alkotásokat. Eddig nem volt késztetésem arra, hogy a közönség elé tárjam őket. Most azt érzem, megmutatkozhatok velük. Talán általuk is közelebb juthatnánk egymáshoz.
Az elidegenedéssel szemben egy lehetőség a közvetlen találkozásra az érdeklődőkkel.

A honlapom többi oldalán is található néhány saját alkotás, mint ahogyan itt is. Szívesen veszem a visszajelzéseket. Köszönöm.

Illés Irén - harmónia fejlődés

Ha úgy érzed, hogy szükséged van támogatásomra fejlődésed érdekében, keress bátran.
06-20-412-7551
Illés Irén
Kapcsolat